Ministrul Oros: Programul „Tomata” se transforma in programul „Legume in spatii protejate”.

Programul Tomata devine Programul “Legume în spații protejate”

 

Fostul Program “Tomata” se transformă în Programul ”Legume în spații protejate”, iar ajutoarele de minimis pe hectar pe care le vor primi fermierii încep de la 1.000 de euro/ha.

“Programul Tomata, la fel cum am spus în tot anul trecut, s-a derulat pe o perioadă de 4 ani. Orice formă de schemă de sprijin de stat funcționează între 3 și 4 ani. Se direcționează anumite sume către un sector aflat în dificultate, după care forma aceea de sprijin se mută într-o altă zonă.

Din nefericire, nu întotdeauna acest program a avut efect, deoarece constant, în fiecare an, importurile de tomate au crescut, apoi, în multe locuri, programul a fost fraudat, pentru că nu era foarte sigur din punct de vedere al managementului programului. Au fost foarte mulți fermieri sau așa-ziși fermieri care au beneficiat de acest program, iar banii în mod normal ar fi trebuit să ajungă la cei care chiar produceau tomate în spații protejate.La fiecare întâlnire, legumicultorii mă întrebau același lucru – de ce doar tomata, nu mai sunt și alte legume ? Tocmai de aceea anul acesta vom extinde această formă de sprijin și o vom transforma în program de legume în spații protejate, iar legumicultorii să producă acele legume pe care piața le cere”, a anunțat ministrul agriculturii.

Sumele pe care le vor primi legumicultorii, sub formă de ajutor de minimis, prin programul „Legume în spaţii protejate” nu au fost încă stabilite. Ministrul agriculturii spune că banii vor fi acordați diferenţiat, o parte pentru vânzare directă şi o parte pentru procesare. Sumele ar putea fi diferenţiate şi după cheltuieli : o mie de euro la hectar pentru vinete şi varză sau vor varia după destinaţie, vânzare în pieţe sau materie primă pentru conserve. Specialiștii din minister lucrează la întocmirea programului, urmând ca acesta să fie pus în dezbatere publică.

Totodată, ministrul Oros a declarat că fermierii vor beneficia anul acesta de un sprijin cuplat la legumele cultivate în câmp de circa 4.600 de euro pe hectar.

Noile reglementări ar trebui să scadă importurile şi producţia autohtonă să crească.

În noul exerciţiu financiar al MADR, un accent important se pune şi pe spaţiile de depozitare şi pe procesarea produselor. Astfel, au fost alocate 150 de milioane de euro pentru solarii şi 50 de milioane euro pentru procesare şi depozitare.